Veelgestelde Vragen

We kunnen jammer genoeg daar niet direct mee helpen. Let wel erop dat je ingeschreven staat op ROOM.

Niet alleen komen daar alle beschikbare kamers op te staan, maar als je via hospiteren een kamer vindt moet je hier uiteindelijk ook ingeschreven zijn voor je huurcontract.

In de huur betaal je ook een voorschot voor gas, water en energie. DUWO maakt hiervoor een schatting van het verbruik. Je krijgt elk jaar een afrekening servicekosten. Afhankelijk van je verbruik krijg je geld terug of moet je bijbetalen. In juni rekent DUWO af met alle panden, maar aangezien dit een omvangrijke klus is en DUWO niet altijd de manschappen kan vinden, kan de afrekening wel eens op zich wachten. Dit is uiteraard vervelend om te horen. De vestigingen worden door DUWO Centraal voortgestuwd om sneller en als het even kan binnen de wettelijke termijn af te rekenen. Probleem is wel dat er weliswaar een zesmaandentermijn geldt, maar dat de wetgever geen sancties aan het overschrijden van die termijn verbindt. Deze kwestie heeft door het herhaaldelijk voorkomen jaarlijks de aandacht van zowel ons als andere huurdersorganisaties. Eén geruststelling: DUWO doet het beter dan andere woningcorporaties.

Ja, wanneer je eenmaal huurtoeslag hebt ontvangen en niet verhuist behoud je het recht op huurtoeslag , ongeacht de hoogte van de huur. Bij verhuizing gelden de zogeheten aftoppingsgrenzen. Is de aanvangshuur hoger dan de aftoppingsgrens krijg je geen huurtoeslag. Voor huurders jonger dan 21 jaar geldt een lagere aftoppingsgrens dan voor de andere huurders. Het is dus belangrijk om na te gaan welke aftoppingsgrens geldt op het moment dat je een nieuwe kamer/woning wilt betrekken. DUWO houdt in het huurbeleid overigens rekening met die aftoppingsgrenzen. Bij inkomensstijging kan de huurtoeslag wel geheel of gedeeltelijk komen te vervallen. Maak in dat geval opnieuw een proefberekening via de pagina Toeslagen op de site van de belastingdienst. Dat kan voorkomen dat je met terugwerkende kracht een groot bedrag aan ten onrechte ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen.